Kulturno umetniško društvo Transformator, Mirovni inštitut Ljubljana, Radio Marš in Centar za kazalište potlačenih POKAZ s Hrvaške 𝐯𝐚𝐛𝐢𝐦𝐨
na zaključni dogodek projekta 𝐌𝐚𝐠𝐝𝐚𝐥𝐞𝐧 𝐊𝐫𝐢𝐯𝐨𝐩𝐞𝐭
𝐄𝐍𝐀𝐊𝐎𝐒𝐓 𝐒𝐏𝐎𝐋𝐎𝐕 𝐉𝐄 𝐙𝐀𝐊𝐎𝐍: 𝐔𝐒𝐓𝐕𝐀𝐑𝐉𝐀𝐌𝐎 𝐄𝐍𝐀𝐊𝐎 𝐃𝐑𝐔𝐙̌𝐁𝐎 𝐙𝐀 𝐕𝐒𝐄
𝟖. 𝐦𝐚𝐫𝐞𝐜 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝟏𝟖. 𝐝𝐨 𝟐𝟎. 𝐮𝐫𝐞
𝐏𝐢𝐨𝐧𝐢𝐫𝐬𝐤𝐢 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐞𝐫 – 𝐝𝐯𝐨𝐫𝐚𝐧𝐚 𝐉𝐞𝐧𝐤𝐨
𝐌𝐢𝐤𝐥𝐨𝐬̌𝐢𝐜̌𝐞𝐯𝐚 𝟐𝟖, 𝐋𝐣𝐮𝐛𝐥𝐣𝐚𝐧𝐚
𝐉𝐚𝐯𝐧𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐭𝐞𝐯 𝐫𝐚𝐳𝐢𝐬𝐤𝐚𝐯𝐞, 𝐳𝐚𝐤𝐨𝐧𝐨𝐝𝐚𝐣𝐧𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐥𝐨𝐠𝐨𝐯 𝐦𝐥𝐚𝐝𝐢𝐡 𝐢𝐧 𝐢𝐳𝐨𝐛𝐫𝐚𝐳̌𝐞𝐯𝐚𝐥𝐧𝐢𝐡 𝐨𝐫𝐨𝐝𝐢𝐣
Tekom projekta smo izvajale_i zakonodajno forumsko predstavo Da, verjamem ti. Z njo smo obiskale_i srednješolke_ce v Mariboru, študentke_e v Kopru in Ljubljani ter na vsaki izvedbi nabirale_i zakonodajne predloge za preprečevanje nasilja na podlagi spola in spolnega nasilja, ki jih bomo predale_i državnim institucijam. Istočasno je enak proces izvajal Centar za kazalište potlačenih POKAZ na Hrvaškem. Učinke med mladimi v obeh državah je raziskal Mirovni inštitut v Ljubljani.
V projektu pa smo ustvarile tudi 8 izobraževalnih podcastov o nasilju na podlagi spola in spolnem nasilju v Sloveniji, namenjenim mladim, mladinskim centrom, nevladnim organizacijam, javnim ustanovam in vsem ostalim, ki delajo z ljudmi.
𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐞𝐫𝐚 𝐳𝐚𝐤𝐨𝐧𝐨𝐝𝐚𝐣𝐧𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐮𝐦𝐬𝐤𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐞
𝐕𝐒𝐀𝐊𝐀 𝐃𝐑𝐔𝐆𝐀 𝐄𝐍𝐎 𝐔𝐉𝐀𝐌𝐄
Nova zakonodajna forumska gledališka predstava odpira problematiko nasilja in neenakosti na podlagi spola v svetu kulture in širše. Ustvarjalke s pripovedovanjem osebnih zgodb in scenskimi prikazi razkrivajo globoko zakoreninjene vzorce patriarhalnega nasilja, tišine, strahu in stigme.
Vzeto iz klasične zgodbe Antigone, v predstavi prepletajo motiv ljubezni in sovraštva z žgočimi sodobnimi temami, ustvarjajoč močno in provokativno umetniško delo.
Predstava je namenjena spodbujanju dialoga, ozaveščanju in spremembi družbenega ter zakonodajnega odnosa do spolnega nasilja v kulturnem prostoru in širše. To je predstava, ki ne le prikazuje, ampak aktivno vključuje občinstvo v razpravo in razmislek o pomembnih družbenih vprašanjih.
𝐌𝐚𝐠𝐝𝐚𝐥𝐞𝐧𝐞 𝐊𝐫𝐢𝐯𝐨𝐩𝐞𝐭𝐞: Ana Lorger, Urša Rahne, Maca Svete, Maša Šebek, Rina Pleteršek, Paulina Pia Rogač, Nika Manevski, Neja Šmid in Metka Bahlen Okoli
𝐓𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜̌𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐩𝐨𝐫𝐚: Veronika Hana
𝐏𝐫𝐨𝐝𝐮𝐤𝐜𝐢𝐣𝐚: Kulturno umetniško društvo Transformator
𝐒𝐨-𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚: Pionirski teater, Društvo ŠKUC
*Magdalene Krivopete: kolektiv aktivistk, feministk, ki predvsem preko tehnik gledališča zatiranih, pa tudi drugih uprizoritvenih umetnosti, z iskanjem estetskih izrazov in interaktivnimi akcijami raziskujejo neenakosti na podlagi spola in stereotipe, ki podpirajo nasilje in mizoginijo.
*zakonodajna forumska predstava:
forumsko gledališče (občinstvo predlaga spremembe prizorov), v kombinaciji s konvencionalnimi rituali parlamentarne zbornice, na koncu predstave zberemo odobrene predloge in prizadevanja ter se jih poskusi predlagati zakonodajalcem v odobritev.
𝐃𝐨𝐠𝐨𝐝𝐞𝐤 𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐚 𝐬𝐭𝐚 𝐝𝐞𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭𝐚 𝐄𝐧𝐚𝐤𝐨𝐬𝐭 𝐬𝐩𝐨𝐥𝐨𝐯 𝐣𝐞 𝐳𝐚𝐤𝐨𝐧: 𝐮𝐬𝐭𝐯𝐚𝐫𝐣𝐚𝐦𝐨 𝐞𝐧𝐚𝐤𝐨 𝐝𝐫𝐮𝐳̌𝐛𝐨 𝐳𝐚 𝐯𝐬𝐞, 𝐤𝐢 𝐠𝐚 𝐬𝐨-𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐫𝐚 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐂𝐢𝐭𝐢𝐳𝐞𝐧𝐬 𝐅𝐮𝐧𝐝 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢𝐣𝐚.

Uprizoritve

08. March ob 18:00

Dvorana Jenko, Miklošičeva ulica 28, 1000 Ljubljana