Z gledališko sezono 2022/2023 je pod okriljem javnega zavoda Pionirski dom – Center za kulturo mladih svoja vrata odprl Pionirski teater – gledališče namenjeno profesionalnim svobodnim kulturnim ustvarjalcem.

Svobodna uprizoritvena umetnost je pomemben in vitalen del slovenskega kulturnega prostora. Žal pa se je v zadnjih letih veliko svobodnih kulturnih ustvarjalcev soočilo s problematiko dragih najemov uprizoritvenih prostorov, zasedenosti dvoran in pomanjkanjem finančnih sredstev, ki bi jih vložili v promocijo in trženje svojih predstav.

V Pionirskem domu smo prepričani, da si kvaliteten in žanrsko raznolik opus svobodnih kulturnih ustvarjalcev zasluži prostor, kjer lahko svojo umetnost predstavijo publiki. S programom Pionirski teater želimo nagovoriti široko problematiko prekarnih delavcev in jim omogočiti finančno dostopne prostore za predstave ter jim neprofitno pomagati pri promociji in trženju njihovih umetniških projektov. V ta namen jim bomo pod netržnimi pogoji ponudili dvorano Jenko na Miklošičevi cesti 28 v Ljubljani, za večje dogodke pa tudi legendarno ljubljansko Festivalno dvorano. Na naše odre želimo povabiti ustvarjalce vseh žanrov in smeri svobodnega umetniškega ustvarjanja: gledališke dogodke za otroke in odrasle, plesne predstave, literarne dogodke, umetniške razstave, koncerte, itd.

Zavedamo se, da je odprtje Pionirskega teatra le droben košček na poti sistemskega reševanja široke problematike svobodnega kulturnega ustvarjanja. A verjamemo, da je vsak korak, četudi droben, lahko začetek velikih premikov.

Umetniško vodstvo prve sezone Pionirskega teatra je prevzel dramski igralec Tadej Pišek.

Prva sezona je bila zelo uspešna in bogata. Zvrstilo se je kar 58 dogodkov, na odrih Pionirskega teatra je blestelo več kot 90 samostojnih kulturnih ustvarjalcev. Uprizoritve pa si je ogledalo več kot 3500 gledalcev. Že v prvem letu se je izkazalo, da je prostor, kot je Pionirski teater nujno potreben in zaželjen tako pri ustavrjalcih kot tudi pri gledalcih.

Novo sezono Pionirskega teatra 2023/2024 je prevzela dramaturginja Staša Prah.

Naj živi gledališče in dobrodošli na naših raznovrstnih umetniških dogodkih!

Pionirski dom

Vilharjeva cesta 11, 1000 Ljubljana

Elektronska pošta

umetniski@pionirski-teater.si

Telefonska številka

01 234 82 00

Uradne ure

ponedeljek - petek 8h-15h

Sledite nam

Dvorana Jenko

Dvorana Jenko, matični oder Pionirskega teatra, se nahaja v osrčju mestnega središča Ljubljane, na Miklošičevi ulici 28. Dvorana se je v kulturno življenje Ljubljančank in Ljubljančanov vpisala kot dvorana Plesne šole Jenko, najstarejše plesne šole v Sloveniji, ki je delovala pod okriljem priznanega plesalca in koreografa Adolfa Jenka.

Gledališka dvorana Jenko sprejme od 80 do 100 obiskovalcev. Svobodnim kulturnim ustvarjalcem omogoča izvedbo intimnejših gledaliških in plesnih predstav, koncertov, literarnih večerov, okroglih miz, razstav ter drugih umetniških dogodkov.

Prepričani smo, da bo dvorana Jenko, s svojo dolgo umetniško tradicijo, odlično lokacijo in intimnostjo, svobodnim kulturnim umetnikom ponujala navdihujoče in ustvarjalno okolje v osrčju Ljubljane.

Dvorana Jenko

Miklošičeva ulica 28, 1000 Ljubljana

Telefonska številka

01 243 23 11

Uradne ure

ponedeljek - petek 8h-15h

Festivalna dvorana

Festivalna dvorana je že desetletja sinonim družabnega življenja v Ljubljani, saj je Plečnikova dvorana prav gotovo najlepša plesna dvorana v Sloveniji.
Stavba, poznana tudi kot Baragovo semenišče, je postavljena na območju nekdanjega ljubljanskega pokopališča pri sv. Krištofu. Štirinadstropna polkrožna Plečnikova mojstrovina je narejena po zgledih rimskega Koloseja in Angelskega gradu.

Leta 1956 je arhitekt Anton Bitenc osrednji del stavbe preuredil za potrebe Festivalne dvorane. V dvorano vodi monumentalno stopnišče s stebri arhitekta Plečnika in okrasnimi skulpturami akademskega kiparja Frančiška Smerduja.

V Festivalni dvorani poleg gledaliških dogodkov gostujejo domače in mednarodne plesne prireditve, koncerti, kongresi, modne revije, valete, maturantski plesi, poroke in številne druge prireditve. Z gledališko sezono 2022/2023 pa Festivalna dvorana svoj oder odpira tudi Pionirskemu teatru, svobodnim kultrunim ustvarjalcem in njihovemu umetniškemu ustvarjanju.

Festivalna dvorana

Vilharjeva cesta 11, 1000 Ljubljana

Telefonska številka

01 243 23 11

Uradne ure

ponedeljek - petek 8h-15h

Ustvarjalci

Svobodna uprizoritvena umetnost je pomemben in vitalen del slovenskega kulturnega prostora. Na odrih Pionirskega teatra bomo gostili vrhunske svobodne kulturne umetnike in njihove predstave. Gledališče, ples, koncerti, akrobatika, klovnovska umetnost, literatura so le delček bogatega in žanrsko raznolikega opusa neinstitucionalne umetnosti.

Naslov uprizoritve je obvezno polje
Elektronski naslov je obvezno polje
Kratek opis je obvezno polje
Ustvarjalci uprizoritve je obvezno polje
Biografije je obvezno polje
Polje je obvezno
Polje je obvezno
Tehnične zahteve in specifikacije je obvezno
Prijava je bila uspešno oddana