Plesalec in performer Mitja Obed se v flamenko monodrami ukvarja z besedo, njeno zvočnostjo, emblematičnostjo, prenašanjem informacij in fragmentirano ritmičnostjo.

“Tišina glasu” akterja na odru postavlja v pozicijo konstantega “govora”, v katerem ne igra ene vloge ampak drži fluidno vseprisotnost množice karakterjev, ki so pravzaprav notranjost človeške psihe in poezije – odrske, ne tiskane. Plesalec svoj narativ udejanja preko svojega giba, govora in zvočnosti, ki jo dosega z loop napravo – medtem ko se zvoki ambienta snemajo, manipulirajo in predvajajo v toku predstave, se uprizoritev in geste poigravajo s perspektivami odrske postavitve. Predstava je zvočna in gibalna improvizacija. 

Kako definirati BESEDO? Vse, s čimer komuniciramo z zunanjim svetom. Beseda postane beseda v trenutku, ko ji pripišemo pripadajočo asociacijo, in potem nikoli več ne bo ne-beseda. Kaj daje besedi zvok? Pomen? Kje se beseda konča? Kje je beseda v kontekstu? Je lahko brez konteksta? Je odsotnost ritma, a pravzaprav sestavljena iz delčkov, ki so lokalno (ne pa tudi globalno) ritmični. 

Velik navdih predstava jemlje v pisanju Gertrude Stein, ki jo lahko primerjamo tako s kubisti kot impresionisti, kubisti zaradi dekompozicije besednih fraz, impresionisti pa zato, ker delčki njenih pesmi delujejo nesmiselno, celota pa razkrije vso genialnost, lepoto in kruto realnost.

Avtor in performer: Mitja Obed

Fotografija: Drago Videmšek (Platforma Nest)

Kostumografija: Tanja Pađan

Producent: Mitja Obed

Koproducenta: Društvo Predmestje, Društvo CoraViento

AVTOR

MITJA OBED (1981) je flamenko plesalec in vsestranski umetnik iz Slovenije, ki sodeluje z različnimi umetniki po svetu. Je avtor eksperimentalnoh predstav Riemannova sfera, Entropija, Mati in hči, Dictarot, Box, uPoGiB, Imagen in soavtor predstav Metamorphosis, (Ni)sem, Trenutek in drugih. Njegova dela so interdisciplinarna, flamenko povezuje s sodobno umetnostjo. S predstavami eksperimentalnega flamenka je nastopal v Madridu (Nave73, Sala Mirador, CC San Juan Bautista), Zagrebu (Muzej suvremene umjetnosti), Ljubljani (Plesni teater, Kino Šiška), Dunaju (Kunsthalle), Stockholmu (Pygmeteatern), Sevilli (Laberinto ArtLab), Šibeniku, Splitu in drugod.

Uprizoritve

07. June ob 20:30

Dvorana Jenko, Miklošičeva ulica 28, 1000 Ljubljana